Specialist herkomstonderzoek

Sophie Olie

Terug

in het kort

Sophie Olie (1974) heeft veel ervaring in verschillende functies in het museale veld. Zij is niet alleen afgestudeerd in Kunstgeschiedenis met specialisatie Iconologie, maar ook in Italiaanse taal en cultuur, beide aan de Universiteit Utrecht.
Sinds 2011 is zij betrokken bij uiteenlopende projecten met het door haar opgerichte bureau ZieSO culturele producties. Hierbij zet zij zich in voor collectiemanagement: het ontsluiten, het beheer en behoud van collecties en het maken van presentaties en tentoonstellingen.
Zij is gespecialiseerd herkomstonderzoek naar kunstvoorwerpen die vanaf 1933 zijn verworven en waarbij het mogelijk om ‘roofkunst’ in de Tweede Wereldoorlog gaat. Zij adviseert musea en particulieren hierbij en zij verricht zelf onderzoek. Van 2012 tot 2018 was zij werkzaam bij de Museumvereniging, onder meer als secretaris van de commissie Museale Verwervingen. Kijk op www.musealeverwervingen.nl om haar in de introductiefilm te zien.
Zij heeft opdrachten vervuld voor het Mauritshuis, het Haags Historisch Museum, het Koninklijk Huisarchief, het Noordbrabants museum en het Joods historisch museum.

projecten / publicaties

Herkomstonderzoek (een selectie)

  • Haags Historisch Museum, Den Haag, herkomstonderzoek collectie tekeningen, 2019.
  • Secretaris Commissie Museale Verwervingen, Museumvereniging, 2015 – 2019.
  • Het Mauritshuis, Den Haag, herkomstonderzoeksadvies, 2018.
  • Het Noordbrabants museum, Den Bosch collectie schilderijen, 2017.


Tentoonstellingen

  • Kasteel Ruurlo, Museum More, het schrijven van een tentoonstellingsplan voor de inrichting van de collectie Willink, 2017.
  • Kasteel van Rhoon, Albrandswaard. Herinrichting van de zalen met de collectie van het Kasteel, 2014 – 2016.
  • Kasteel Groeneveld, Baarn. Bedenken van een presentatie van de boeken Nederlandsche vogelen door Nozeman en Sepp, 2011.
  • Geldmuseum, Utrecht. Tentoonstelling ‘Klein Geluk’, Foto’s door Raymond Rutting, fotograaf bij de Volkskrant. Hij portretteerde cliënten van microkrediet in Afrika. Coördinatie, budgetbewaking en met vormgever de inrichting van de tentoonstelling, 2010.
  • Gevangenismuseum, Veenhuizen. Als projectleider, conservator diverse historische tentoonstellingen bedacht en georganiseerd, 2004 – 2010.